Ua komma


03.02.2021 06:39
Beter spellen - komma
die fiets, meneer? Jim, kom je zo eten? De raad geeft een opsomming van leerstoelen Nederlands en Neerlandistiek is hierbij niet als afzonderlijke studie geteld.

Met komma ontstaat een vreemde zin: Iranirs, die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, beheersen het Nederlands opvallend goed. Opsomming, na elk deel van een opsomming, maar meestal niet voor. Achter een briefaanhef: Beste Thijs, Geachte redactie, rondom een aanspreking: Bello, waar ben je? Dat geef je aan door een komma te plaatsen, zoals in zin 2. Geplakte zinnen: Een komma scheidt twee verschillende werkwoordelijke gezegdes van elkaar bij een samengestelde zin. Uitbreidende bijzin : dat het stuk in een dagje is geschreven, is extra informatie.). We noemen deze bijzin een beperkende bijzin ; de bijzin beperkt namelijk de betekenis van het zinsdeel waar hij bij hoort. Een komma geeft meestal een rustpauze aan. Ik hou er nu over op, want dit heeft toch geen zin. De kinderen die graag naar buiten wilden, werden erg onrustig.

Ik hou van bananen en ik hou van appels. Meer informatie over komma's voor voegwoorden. Die wilden niet naar buiten en werden niet onrustig. Dit zijn woorden als: zodat, dat, omdat, doordat, daardoor, hierdoor, etc. In deze zin hoeft voor en zeker geen komma. (Als je de bijvoeglijk naamwoorden niet kunt omdraaien, zijn ze niet gelijkwaardig.) Hiermee wordt bedoeld dat er meerdere bijvoeglijk naamwoorden iets over hetzelfde zelfstandig naamwoord zeggen. Kun je naar de Jumbo gaan en daar een pak koffie uit de aanbieding kopen?

In dit voorbeeld waren er ook andere kinderen. Als er twee werkwoorden op elkaar volgen die niet bij elkaar horen, komt daar meestal een komma tussen. De scholieren die hun huiswerk niet deden, kregen straf. De mededeling is in feite: Mijn collegas komen vanavond eten, en er wordt nog extra aan toegevoegd dat ze ons nieuwe huis nog niet gezien hebben. In het eerste voorbeeld houdt die 'iemand' van mensen die kunnen zingen. Veel lezers zullen na en in zin 1 en 3 even in verwarring gebracht zijn. Een voorbeeld van een moeilijk te lezen zin als je de komma voor en niet zet: Op het festival kan het publiek kijken naar interviews met tekenaars uit Engeland en sprekers uit de filmwereld en animatiefilms.

Komma: uitbreidende bijzin, in de eerste zin hebben we te maken met een uitbreidende bijzin. Tja, dat is natuurlijk ook een vervelende situatie. Dat is misschien nog duidelijker: De raad geeft een opsomming van leerstoelen Nederlands. Voor beide zinnen geldt dat de zin die begint met die, iets zegt over het voorafgaande zelfstandig naamwoord collegas : die ons nieuwe huis nog niet gezien hebben is een zogenoemde bijvoeglijke bijzin. In de eerste zin staat dat de scholieren straf kregen, n dat al deze scholieren hun huiswerk niet deden.

Iranirs die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, beheersen het Nederlands opvallend goed. Tussen twee persoonsvormen in samengestelde zinnen: Als je hier de hoek om gaat, kom je bij de bushalte. Als jij niet belt, bel ik zelf wel even. Hou daarmee op, Esther! Neerlandistiek is hierbij niet als afzonderlijke studie geteld. Door de eerste komma te zetten, verandert de zin van betekenis. In een bijstelling wordt iets gezegd over het voorafgaande zinsdeel. Je schrijft meestal geen komma voor het woordje 'en maar soms is het wel nodig, om de betekenis van de zin te verduidelijken: Ik ken iemand die houdt van muziek en mensen die kunnen zingen.

De beperkende bijzin wordt zonder pauze direct na de collegas uitgesproken. Nee, dat is niet waar. In dit geval staat er gn komma voor die. De basisregel: neem een korte pauze, schrijf een komma. Toch zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om te bepalen of een komma op zijn plaats is of niet. Copyright Juf Melis.V. Ik vond dat meisje slim, sterk en aardig. De benzineprijs, die al vier keer verhoogd is, jaagt de mensen de auto uit. Zeg de volgende zinnen hardop: Ik was het niet het was volgens mij Joris die jongen die gisteren ook mee voetbalde. Bekijk deze twee zinnen: De scholieren, die hun huiswerk niet deden, kregen straf.

Maar, want: Je zet voor 'maar' en 'want' een komma. Wanneer wel een komma voor en? Altijd een spatie achter de komma. Komma's en voegwoorden, je schrijft een komma voor voegwoorden zoals 'omdat 'want' en 'hoewel Ik blijf thuis, omdat de timmerman komt. Verbindingen: Je zet een komma voor woorden die twee zinnen aan elkaar verbinden bij samengestelde zinnen. Na de aanhef begin je overigens wel gewoon weer met een hoofdletter! Maar, Ruud, je moet wel je best doen. Het verschil tussen de uitbreidende en de beperkende bijzin is overigens ook te horen. Ik ken iemand die houdt van muziek, en mensen die kunnen zingen. Afhankelijk van het soort bijzin dat volgt, zetten we wel of geen komma voor die.

Soms is voor en een komma noodzakelijk om de juiste betekenis over te brengen. (Ella is de moeder van Veerle). Omdat hij er niet was gebeurde er weinig. Als je morgen niet komt, hoef je nooit meer te komen. Bijvoorbeeld als je een andere betekenis aan een zin wilt geven. Het beleidsstuk dat ik in een dagje schreef, werd goedgekeurd, en het beleidsstuk dat ik drie keer had herschreven, vonden ze niet uitgewerkt genoeg. Voegwoord, er komt vaak ook een komma als er midden in de zin een voegwoord staat. De uitbreidende bijzin zou weggelaten kunnen worden zonder dat belangrijke informatie verloren gaat. Je schrijft niet altijd een komma voor het woordje 'die' (of 'dat. In dat rijtje is de eerste groter dan de tweede.

Rust en toonhoogte, als je de zin uitspreekt, hoor je dan een rust? Wanneer gebruik je een dubbele punt? De moeder van de bruid. Richtlijnen en tips voor interpunctie. Geen komma: beperkende bijzin, in de tweede zin kan de bijzin niet zonder betekenisverandering weggelaten worden. In het tweede voorbeeld kent de ik-figuur mensen die kunnen zingen. De raad geeft een opsomming van leerstoelen Nederlands, en Neerlandistiek is hierbij niet als afzonderlijke studie geteld. Luister, ik wil niet dat je me daarmee lastigvalt.

Ähnliche materialien